vergrootglas
Vacatures Auditors en Accountants
Jessica Bek

‘Diversiteit in talent en competentie leidt tot sterkere teams’

Interview met Jessica Bek - oprichter Diverse Minds Executive Search

Bedrijven met veel diversiteit in het personeelsbestand presteren beter dan hun concurrenten. Deze bedrijven zijn tot 70% meer winstgevend dan minder diverse ondernemingen. Ze weten daarnaast een hoger rendement te realiseren op het eigen vermogen (35%) en voor hun aandeelhouders (34%). Diversiteit binnen een organisatie wordt hierbij niet alleen bepaald door het geslacht, de leeftijd of etniciteit van de werknemers. Er moet ook gekeken worden naar de competenties, manier van werken en mindset van het personeel.

‘Dat bedrijven met veel diversiteit beter presteren blijkt ook uit onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants. Die conclusie komt voor ons niet als verassing. Ook binnen de financiële functie blijkt diversiteit te leiden tot teams die effectiever, creatiever en innovatiever zijn.

Misvatting in de hele diversiteitsdiscussie is dat men er vaak van uit gaat dat je bepaalde quota voor de bekende minderheidsgebieden moet halen. Zoveel procent moet vrouw, allochtoon, gehandicapt, jong of oud zijn. Ik ben van mening dat je nooit iemand moet aannemen alleen omwille van achtergrond of geslacht. De capaciteiten, ervaringen en competenties die iemand meebrengt staan wat mij betreft altijd op de eerste plaats. En juist daarin moet je naar diversiteit streven!’

Jessica Bek is oprichter van Diverse Minds, een executive search bureau gespecialiseerd in Finance, Audit en IT. ‘Binnen een zoekopdracht is diversiteit altijd onderwerp van gesprek. Kijkend naar de teamsamenstelling kun je namelijk goed concluderen dat je voorkeur uitgaat naar een bepaalde achtergrond waarbij voorop blijft staan dat de capaciteiten die iemand meebrengt een dikke 8 moeten zijn. Zo kwam ik onlangs met de manager van een internal audit afdeling tot de conclusie dat zijn team louter bestond uit introverte mensen. We hebben toen besloten expliciet op zoek te gaan naar een extravert type, een sfeermaker die voor nieuwe impulsen kan zorgen.

In dit voorbeeld gaat het duidelijk om diversiteit in competenties. Gaat het bijvoorbeeld om diversiteit in culturele achtergrond dan blijkt regelmatig dat kinderen van migranten zich in aansprekende functies als bijvoorbeeld Auditor onderscheiden door hun enorme inzet, gedrevenheid en bereidheid tot reizen. Dus ook hier geldt, zoek je die eigenschappen, dan is het legitiem om talent te zoeken in specifieke groepen. Maar dat heeft niets te maken met quota volmaken.

Diversiteit leidt dus geregeld tot discussie en het bijstellen van verwachtingen. Homogeniteit is het conflict uit de weg gaan en kiezen voor de veilige weg. Bewust gaan voor diversiteit geeft dynamiek, verruimt de inzichten en leidt tot sterkere teams die elkaar aan weten te vullen en uit te dagen.

Wilt u de diversiteit van uw team vergroten en eens vrijblijvend van gedachten wisselen over de mogelijkheden om dit te realiseren, neem dan contact op met Diverse Minds.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 6-12-2016
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Auditcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp