vergrootglas
Vacatures Auditors en Accountants
Henk Korthorst

Doet toezicht wat je er van mag verwachten?

Interview met Henk Korthorst - Manager Afdeling Risicomanagement Toezichtprocessen

Naar aanleiding van de kredietcrisis en de gevolgen voor de financiële sector heeft DNB de eigen werkwijze, besluitvorming en cultuur kritisch tegen het licht gehouden. De kernvraag daarbij is geweest hoe het toezicht krachtiger en effectiever kan. Deze ambitie heeft geleid tot een aantal concrete maatregelen om effectief toezicht daadwerkelijk af te dwingen en te borgen. Een daarvan is het opzetten van een nieuwe afdeling voor intern risicomanagement, waarin ook de nieuwe Toezicht Academie is ondergebracht.

Intern risicomanagement
´Doet toezicht wat je er van mag verwachten´, opent Henk Korthorst het gesprek. Hij geeft sinds begin dit jaar leiding aan de afdeling Risicomanagement toezicht processen.

´De toezichtcultuur moet onder alle omstandigheden gekenmerkt worden door indringendheid en een kritische en proactieve houding. We focussen ons op het interne risicomanagement en kwaliteitsbewaking van de toezichtprocessen. Zo is inzichtelijk gemaakt wat de essentiële elementen zijn van de toezichtaanpak, welke processen toezichthouders moeten naleven, aan welke kwaliteitscriteria zij moeten voldoen en wanneer zij moeten ingrijpen met zwaardere actie (interventieladder).

Het opzetten van dit kwaliteitsraamwerk is een van de taken van ons team en vraagt om voortdurende aanpassing en verbetering. Geen formele audits, maar eerder collegiale reviews. Coachingsgesprekken waarbij de nadruk ligt op de houding van de toezichthouder: Is men voldoende indringend en vasthoudend?

Toezicht Academie
Om een stevige basis te realiseren zijn we tevens bezig met het opzetten van een Toezicht Academie. Een intern opleidingscentrum dat toezichthouders ondersteund in hun persoonlijke ontwikkeling. Binnen de Academie leveren we zowel vakinhoudelijke als vaardigheidstrainingen aan.

RMT
Het succes van deze nieuwe afdeling hangt in sterke mate af van de mensen die er werken. Je moet makkelijk weten te schakelen tussen strategisch sparren met de directie en operationeel meedenken met de toezichthouders. Dat vergt een sterk inlevingsvermogen en de vaardigheid om goed met de verschillende belangen om te gaan.´

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 30-5-2011
Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Auditcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp