Vacatures Auditors en Accountants
Sander

Je hoeft echt geen zes titels te hebben om hier te werken.

Interview met Sander - Toezichthouder operational risk & IT risk, bij DNB

Andere kant van de tafel

“Heel anders, maar bijzonder leuk en leerzaam. Zo vind ik het om sinds 1,5 jaar voor DNB te werken. Hiervoor werkte ik 16 jaar in verschillende functies bij een grote bank, de laatste jaren als teammanager operationeel risicomanagement. In die functie had ik regelmatig met DNB te maken. Ik zit nu dus aan de andere kant van de tafel.

Om een voorbeeld te geven van wat er dan zo anders is aan mijn werk: in mijn oude rol gaf ik advies aan het management over het voorkomen of tegengaan van operationele risico’s. In mijn nieuwe rol adviseer je bewust niet. Als toezichthouder identificeer je mogelijke risico’s bij een financiële instelling en maak je deze bespreekbaar. Vervolgens is het aan de instelling om invulling te geven aan een oplossing.

Overal in de keuken kijken

Ik werk bij het expertisecentrum dat onderzoek doet naar de operationele en IT-risico’s bij verzekeraars en pensioenfondsen. Omdat ik niet verbonden ben aan één vast account krijg ik de unieke kans om bij veel instellingen een kijkje in de keuken te nemen. Dat is afwisselend voor mijzelf én geeft DNB de kans om zicht te houden op de financiële sector als geheel.

Momenteel ben ik betrokken bij de overname van een grote financiële instelling. Ik beoordeel onder andere of de verschillende overnamekandidaten goed hebben nagedacht over zaken als de integratie van IT-systemen en de migratie van data. Zulke trajecten maken mijn werk uniek en uitdagend. 

 Je hoeft echt geen zes titels te hebben om hier te werken. 

Op onderzoek uit

Mijn afdeling heeft relatief veel vrijheid om zelf te bepalen welke onderzoeken we in een jaar doen. Dan gaat het voornamelijk om themaonderzoeken naar ontwikkelingen die binnen de gehele sector spelen. Daarnaast gaan we ook echt ‘onsite’: samen met een aantal collega’s verrichten we onderzoek naar een specifiek onderwerp bij een verzekeraar of pensioenfonds. Je houdt interviews, duikt in systemen, voert data-analyses uit en na afloop schrijf je een onderzoeksrapport.

Zo scherp mogelijk

Dat ik lang in de financiële sector heb gewerkt, helpt mij in mijn werk. Mijn praktijkervaring stelt mij in staat door dingen heen te prikken en door te vragen. Kortom: om mijn vak goed uit te oefenen. Voor DNB blijft het belangrijk om mensen uit de sector binnen te halen. En dat gebeurt ook steeds meer. Ervaring weegt dan soms zwaarder dan de juiste papieren op zak hebben.

Wat ik prettig vind, is dat men bij DNB erg van de inhoud is. Je wordt gedwongen zo scherp mogelijk te zijn. Bij het schrijven van rapportages bijvoorbeeld. Collega’s dagen elkaar dan echt uit: wat bedoel je nou precies? Kan je het niet anders interpreteren? Dat is goed: financiële instellingen hechten veel waarde aan wat wij communiceren. De cultuur hier is open en de organisatie plat. Als je een inhoudelijk en duidelijk verhaal hebt, staat iedereen daarvoor open”.

Wil je dit interview verder delen?

Geplaatst op 25 oktober 2022
Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Auditcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.