Vacatures Auditors en Accountants
Sybrand Nauta

Rol verschuift van de hoeder van de kas, maar de manager van een financiële instelling.

Interview met Sybrand Nauta - directeur bedrijfsbureau Stichting Pensioenfonds Achmea

Stichting Pensioenfonds Achmea wist eind 2013 dat de overeenkomst met de herverzekeraar zou aflopen en dat tegelijkertijd de financieringsovereenkomst met de werkgever eindigde. Daarbij was de werkgever aan het studeren op een nieuwe pensioenregeling. Dit resulteerde in een aantal ingrijpende wijzigingen. Van een volledig herverzekerd fonds bij het levensverzekeringsbedrijf van Achmea, staat het fonds nu op eigen benen en is de pensioenregeling gewijzigd van een “DB regeling” in een “CDC regeling”.

´Dat zijn grote veranderingen. Als verzekerd fonds hadden we toch een garantie op de nominale pensioenuitkeringen, waardoor er nauwelijks risico op afstempelen was. Nu is dat anders en ligt het risico meer bij de deelnemers. Die keuze, gemaakt aan de CAO-tafel, pakt tot op heden goed uit. Niet alleen ligt de dekkingsgraad van het fonds boven de 120%, ook blijkt uit onderzoek van het FD dat wij de afgelopen 5 jaar met afstand de beste beleggingsresultaten behaald hebben van de grootste 100 pensioenfondsen. Een gemiddeld rendement van maar liefst 16% per jaar.´

Bestuursbureau
Sybrand Nauta is directeur van het bestuursbureau van Stichting Pensioenfonds Achmea, dat in totaal circa 28.000 deelnemers heeft. ´Dat rendement is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het feit dat het renterisico volledig werd afgedekt. Een keus waar we ons ook als bestuursbureau hard voor hebben gemaakt. Dat maakt het werken binnen dit team ook zo aantrekkelijk. De volledige complexiteit van pensioenvraagstukken trekt aan ons voorbij. Vanuit het belang van de deelnemers ondersteunen wij het bestuur met raad en daad zodat zij gefundeerd beleidsbeslissingen kunnen nemen en aantoonbaar in control zijn.´

Financieel Manager
Het bestuursbureau bestaat uit een enthousiast team van 12 professionals. Graag versterken we dit team met een Financieel Manager die als regisseur en materiedeskundige bijdraagt aan de versteviging van het financieel beleid van het Pensioenfonds. Onder het financiële beleid rekenen we het beleggingsbeleid, het verzekeringstechnische beleid en de financiën van het Pensioenfonds. Gezien onze omvang is teamwork belangrijk. Als Financieel Manager moet je de brug kunnen slaan tussen de verschillende disciplines (actuariaat, risk management, control, accoutancy, etc) maar tevens als hun sparringpartner kunnen optreden. Het bestuur wil bijvoorbeeld periodiek zicht hebben op de uitnutting van het budget. Hoe regel je dat met pensioen- en vermogensbeheer?

De uitdagingen waar we als Pensioenfonds voor staan zijn talloos. Als finance professional (RC/RA/CERA) ben je bij vrijwel alle aspecten betrokken en dat dwingt je over de grenzen van je eigen vakgebied heen te kijken. Hier ben je niet de hoeder van de kas, maar de manager van een financiële instelling met maatschappelijke relevantie!

Lees meer over de rol van Financieel Manager Achmea Pensioenfonds

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 7-12-2015
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Auditcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956