vergrootglas
Vacatures Auditors en Accountants
Gemma van der Hoeven

Van uitvoerend toezicht en monetair beleid tot resolutie.

Interview met Gemma van der Hoeven - Trainee DNB

Het maatschappelijke, economische en dynamische karakter van DNB was voor mij doorslaggevend om er te solliciteren voor het traineeship. Wij zijn verantwoordelijk voor het prudentieel toezicht op financiële instellingen, het monetair beleid én richten ons op de financiële stabiliteit van de maatschappij.”

Gemma van der Hoeven is sinds 2016 trainee bij DNB. “Na het behalen van mijn masters financieel recht en financial economics ging ik op zoek naar werk waarin beide studies aan bod komen. Dit is zeker het geval bij DNB. Ook is de wisselwerking tussen de nationale en internationale financiële markt voor mij belangrijk. Door het traineeship krijg ik de kans om in twee jaar verschillende DNB-taken te ervaren waardoor ik me breed kan ontwikkelen.“

Toezicht 
“Ik ben mijn traineeship gestart bij de divisie On-site Toezicht & Bancaire Expertise, afdeling Bedrijfsmodellen & Governance. Na enkele weken zat ik al aan tafel met het bestuur van een instelling om hun beleid te bespreken. Ook heb ik binnen korte tijd meegedraaid in twee onsite onderzoeken, één op het gebied van bedrijfsmodellen en één op het gebied van governance. Ik vond het een bijzondere ervaring om met instellingen in gesprek te gaan over hun beleid en dit te challengen.”

Hectiek 
“Na acht maanden volgde een overstap naar de divisie Financiële Markten, bij de afdeling Asset Management. Die is verantwoordelijk voor het beheer van de eigen reserves van DNB. Na het uitvoerend toezicht was dit een totaal andere ervaring. Ik kreeg het reilen en zeilen van de hectische financiële markt volop mee. Vragen als ‘wat zijn de macro-economische ontwikkelingen’, ‘wat hebben die voor effect op de markt’ en ‘hoe reageren onze eigen posities op dit nieuws?’ waren aan de orde van de dag. Maar daarnaast moet je ook denken aan beleidsvragen, bijvoorbeeld over de invulling van het beleggingsbeleid en maatschappelijk verantwoord beleggen.”

Falende banken 
“Onlangs ben ik gestart met het laatste onderdeel van mijn traineeship bij de divisie Resolutie, verantwoordelijk voor de afwikkeling van falende banken. Ik houd me op dit moment bezig met de toepassing van het bail-in-instrument. Dat zorgt ervoor dat de verliezen van een falende bank terechtkomen bij de aandeelhouders en schuldeisers van de bank in plaats van bij de belastingbetaler. Daarnaast werk ik ook mee aan resolutieplannen voor middelgrote banken; een op maat gemaakt plan voor de afwikkeling als de bank faalt.”

Bijzonder 
“Het werk bij DNB is dus enorm gevarieerd. Van uitvoerend toezicht en monetair beleid tot resolutie; je maakt het allemaal mee binnen één organisatie. In combinatie met de maatschappelijke taak maakt dit DNB zo bijzonder.”

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 23-5-2018
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Auditcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp