Vacatures Auditors en Accountants
Wim Schouten

Van waarde bescherming naar waarde creatie

Interview met Wim Schouten - Senior Auditmanager, Audit Achmea

‘De wereld om ons heen verandert sterk. De consequenties voor de verzekeringsmarkt zijn ingrijpend en dwingen Achmea om in rap tempo te innoveren. De dynamiek die dat met zich meebrengt, stelt ons voor de uitdaging de audit functie zodanig in te richten dat we hierop kunnen anticiperen. Van waarde bescherming naar waarde creatie, van ‘kan niet’ naar ‘hoe dan’ en van reactief naar proactief.’

Wim Schouten geeft leiding aan een van de 4 auditclusters binnen  Audit. ‘Ons cluster concentreert zich rondom de business keten ‘Oudedagvoorziening’, het functioneren van de 2e lijn compliance en ORM  en enkele staven, zoals HR en Bestuursbureau. Het is onze ambitie het management hiervan te helpen bij de realisatie van de doelstellingen. Daarbij verschuift de focus steeds meer naar waarde creatie. Waarde bescherming (assurance) blijft natuurlijk ook belangrijk, maar door een toenemend aandeel van het controlframework, de zogenaamde KRKC’s (key risks, key controls) te standaardiseren en automatiseren  kunnen we onze aandacht verleggen.

Waardecreatie
Die waarde creatie krijgt op verschillende manieren vorm. Zo schuiven we aan bij innovatieprojecten om vanaf de beginfase al controles uit te kunnen oefenen op zowel de organisatorische als inhoudelijke richting van de verandering. Juist in dit soort trajecten signaleren we niet alleen de risico’s maar zoeken actief mee naar oplossingsrichtingen. We positioneren ons graag in een rol waarbij we de business helpen belemmeringen weg te nemen, zodat het gas er op kan!

Een goed risk & control framework is essentieel voor een organisatie. We zijn ons echter steeds meer bewust van het feit dat het echte verschil wordt gemaakt door de meer ‘zachtere’ bouwstenen als cultuur en de mensen. Vanuit dat perspectief organiseren we ondermeer soft controls audits. Doen bijvoorbeeld onderzoek naar de oorzaken van een slecht draaiende afdeling of naar een veilige werkomgeving. Maar nemen ook standaard soft controls elementen mee bij iedere audit. Bij die onderzoeken raken we aspecten als bijvoorbeeld  leiderschapsstijl. Dan moet je als Auditor echt stevig in je schonen staan, want dat zijn niet de makkelijkste gesprekken. Maar ook het simpel constateren dat een  vier ogen principe niet werkt, vraagt om verdere oorzaakanalyses om tot aanbevelingen en  alternatieven te komen, die echt iets toevoegen..

Kweekvijver
Als Auditors staan we dicht bij de business. Zo leer je het bedrijf goed kennen en het bedrijf jou. Daarmee zijn we een kweekvijver van talent geworden. Regelmatig stromen onze professionals de business in of worden gevraagd voor Compliance of Risk Management te komen werken. Als management juichen we dat toe. Ontwikkeling staat namelijk bij ons centraal, als vakprofessional en als mens. Consequentie is wel dat we moeten blijven werken aan het aantrekken en ontwikkelen van nieuw talent. Daarom kom ik graag in contact met (aanstaande) Auditors die verandering leuk vinden en het liefst voorop lopen in de ontwikkeling van het vakgebied. Ben jij de Auditor die beschikt over lef, executiekracht en werkt vanuit kansen, dan kom ik graag met je in contact.

Lees meer over de mogelijkheden binnen Group Audit

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 9-7-2018
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Auditcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956