Vacatures Auditors en Accountants

6 op de 7 projecten treedt buiten gesteld budget

Bron: IMF Academy - 01 september 2021

In 1975 werd in Montreal het enorme vliegveld “Montreal-Mirabel Airport” in gebruik genomen. De bouw hiervan heeft 6 jaar geduurd en ongeveer 425.5 miljoen euro (bijna 1.9 miljard in huidige prijzen) gekost. Hiermee is het budget van ongeveer 235 miljoen euro enorm overschreden!

Het overschrijden van het budget is een enorm probleem. Zo is bij de bouw van de Three Gorges Dam in China het budget van 7,1 miljard euro overschreden met totale kosten van meer dan 24 miljard! Hier gaat het om enorme overheidsprojecten, maar ook in het bedrijfsleven gaat het vaak fout. Zo gaan ongeveer 85% van alle projecten buiten het budget, wat betekent dat slechts 1 op de 7 projecten daadwerkelijk binnen het gestelde budget uitgevoerd wordt! Gemiddeld gezien kosten projecten ongeveer 3 keer zoveel als begroot is.

Waarom is het voor veel bedrijven zo lastig om de kosten in de hand te houden? Een van de oorzaken hiervan is het feit dat kosten vaak onderschat worden, of dat bepaalde kosten over het hoofd gezien worden. Dit probleem komt vaker voor bij kleinere bedrijven, omdat zij vaak een kleiner of minder gespecialiseerd team hebben om alle kosten in kaart te brengen en op waarde te kunnen schatten. Dit verklaart echter niet waarom de Canadese en Chinese overheden in de voorbeelden hierboven zo ver over het budget heen gaan, zij zouden immers genoeg kennis en ervaring in huis moeten hebben om deze kosteninschatting te kunnen maken.

Waar gaat het fout?

Informatievoorziening is een van de grootste knelpunten. Het komt regelmatig voor dat een projectleider niet elke dag aanwezig kan zijn of slechts wekelijks een rapport met updates krijgt. Daarnaast is het als financieel medewerker of controller cruciaal om ook een vinger aan de pols te houden. In principe wilt u dat de kosten van werknemers, gereedschap, materialen, leveranciers, (onder)aannemers e.d. elke dag bijgehouden worden of (waar mogelijk) zelfs real-time in te zien zijn. Zo kunt u direct, in plaats van weken later, ingrijpen!

Daarnaast kan het op veel meer punten fout gaan. Bijvoorbeeld wanneer plannen halverwege worden veranderd, wanneer leveranciers te laat zijn, er gewacht moet worden op het akkoord van een besluitnemer, of wanneer goederen of mensen inefficiënt ingezet worden. Dit is slechts een kleine greep uit de problemen waarmee u in een project geconfronteerd kunt worden, zowel op operationeel als financieel niveau.

Projecten op tijd én binnen budget!

Om ervoor te zorgen dat projecten binnen het budget blijven, moet u eerst goed op de hoogte zijn van de kosten. Een project dat reëel gezien 2 ton gaat kosten, maar op 1 ton aan kosten geschat wordt gaat problemen opleveren. Wilt u leren hoe u de kosten beter in kunt schatten? Volg dan onze training Cost Estimation Foundation, waarin u zowel de basis als de geavanceerde aspecten van kostenbegroting leert. U krijgt voldoende voorbeeldcases en oefeningen zodat u na deze training direct uw kennis toe kunt passen.

Wanneer u naast het budget ook verantwoordelijk bent voor het toezicht op de uitvoering, dan raden wij de training Project Control aan. Gekwalificeerde projectcontrollers zijn zeer gewild bij veel bedrijven, omdat zij nog regelmatig kampen met te dure projecten. Met deze training verkrijgt u niet alleen alle nodige kennis om projecten op tijd en binnen budget op te leveren, maar u behaalt daarnaast ook nog een erkend post-HBO diploma! Dus wanneer u alle facetten van project controle wilt beheersen, dan is dit dé training voor u!

Deze trainingen worden u aangeboden door IMF Academy. Wij ontwikkelen en organiseren al meer dan 30 jaar (certificerende) trainingen en opleidingen voor professionals. Wilt u weten hoe wij u verder kunnen helpen in uw carrière? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Dit kan per email of telefonisch via +31 (0)40 246 02 20.

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Auditcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956