Iedere organisatie heeft zijn kelderluiken. Operationeel risicomanagement (hierna: ORM) is het kelderluik van veel organisaties.
Bron: Saskia van Staa en Niels Honkoop, Capgemini -
26 april 2022
Voor de juristen onder ons: onder operationeel risico’s worden de risico’s verstaan die zijn toe te rekenen aan interne processen in de bedrijfsvoering, menselijke fouten, systeemfouten of externe factoren. Markt- en kredietrisico laten we buiten beschouwing.
Voor de niet-juristen: Het Kelderluik-arrest is de eerste standaarduitspraak die men leert op de rechtenstudie, waarin de voorwaarden staan voor de aansprakelijkheid wegens het niet wegnemen van risico’s.
Meer concreet: wie betaalt de ziekenhuisrekening van de heer Duchateau, die op een ongelukkige winterdag in 1961 in het Amsterdamse Café de Munt onderweg naar de wc in een openstaand kelderluik viel? Welke kelderluiken staan open binnen uw organisatie?
Beheersing van operationeel risico is in 2008 na de val van Lehman Brothers bij banken bovenaan de agenda komen te staan. In de zogeheten Basel-akkoorden zijn namelijk afspraken gemaakt over de hoogte van de reserves die banken moeten aanhouden om onverwachte tegenvallers op te vangen. Voor risico’s die banken lopen, moeten aanzienlijke bedragen als reserve worden aangehouden. Operationeel risico is daar een belangrijk onderdeel van en banken nemen steeds meer beheersmaatregelen om dit risico binnen de perken te houden.
Lees verder >>
Wil je dit nieuwsbericht verder delen?