Vacatures Auditors en Accountants

Iedere organisatie heeft zijn kelderluiken. Operationeel risicomanagement (hierna: ORM) is het kelderluik van veel organisaties.

Bron: Saskia van Staa en Niels Honkoop, Capgemini - 26 april 2022

Voor de juristen onder ons: onder operationeel risico’s worden de risico’s verstaan die zijn toe te rekenen aan interne processen in de bedrijfsvoering, menselijke fouten, systeemfouten of externe factoren. Markt- en kredietrisico laten we buiten beschouwing.

Voor de niet-juristen: Het Kelderluik-arrest is de eerste standaarduitspraak die men leert op de rechtenstudie, waarin de voorwaarden staan voor de aansprakelijkheid wegens het niet wegnemen van risico’s.

Meer concreet: wie betaalt de ziekenhuisrekening van de heer Duchateau, die op een ongelukkige winterdag in 1961 in het Amsterdamse Café de Munt onderweg naar de wc in een openstaand kelderluik viel? Welke kelderluiken staan open binnen uw organisatie?

Beheersing van operationeel risico is in 2008 na de val van Lehman Brothers bij banken bovenaan de agenda komen te staan. In de zogeheten Basel-akkoorden zijn namelijk afspraken gemaakt over de hoogte van de reserves die banken moeten aanhouden om onverwachte tegenvallers op te vangen. Voor risico’s die banken lopen, moeten aanzienlijke bedragen als reserve worden aangehouden. Operationeel risico is daar een belangrijk onderdeel van en banken nemen steeds meer beheersmaatregelen om dit risico binnen de perken te houden.

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Auditcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.