vergrootglas
Vacatures Auditors en Accountants

We zijn allemaal accountants geworden’

Bron: René ten Bos, hoogleraar filosofie en Denker des Vaderlands in FD, Accountancy van Morgen - 09 juli 2018

Accounting is lang niet altijd een onafhankelijke professie, schrijft hoogleraar filosofie en Denker des Vaderlands René ten Bos in het FD. Bovendien is cijfers bijhouden gaandeweg een bezigheid geworden van veel andere mensen binnen een bedrijf. “Mensen vertrouwen cijfers eerder dan woorden. Maar net als met alle andere groepen die we een bepaalde macht toebedelen, is de vraag langzamerhand of we de mensen achter de cijfers nog kunnen vertrouwen.”

Ten Bos haalt socioloog Max Weber aan, die accounting een cruciaal aspect van het kapitalisme vond. Economische rationaliteit was volgens hem de mate waarin kwantitatieve calculatie of accounting technisch mogelijk is en daadwerkelijk wordt toegepast. “Zonder twijfel is door digitalisering die rationaliteit tot ongekende hoogte gestegen. Wat betekent dat voor concrete verhoudingen in bedrijf en organisatie? Als de accountant nee zegt, dan is het nee, ook al wil het management of de ondernemer wat anders. Daarmee wordt ook een ander belangrijk aspect van accountancy naar voren gehaald: ze moeten intellectueel tegenwicht bieden tegen al te veel onbesuisde ondernemerszin. De vraag of ze dat daadwerkelijk doen, is niet heel dom.” Accountants maken bijvoorbeeld vaak deel uit van directies. “Sterker nog, in bepaalde opzichten is de beroepsgroep erin geslaagd een deel van zijn typerende werkzaamheden te extrapoleren naar mensen die in een bedrijf of organisatie iets anders moeten doen. In die zin zijn we allemaal accountants geworden.”

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Auditcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp