‘Omgevingswet kan gevolg hebben voor bedrijfsfinanciën’

Per 1 januari is de langverwachte Omgevingswet van kracht gegaan, met als doel de bevordering van economische bedrijfsontwikkeling binnen gemeenten. Echter, in de praktijk kan het tegenovergestelde geschieden, zo waarschuwt expert en adviseur Jeroen van Boxmeer.

  • Omgevingswet kan effect hebben op bedrijfsactiviteiten en verduurzaming van activiteiten
  • Financiers kijken bij risicoafweging naar de gevolgen van de Omgevingswet op financiering

De Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking is getreden, decentraliseert bevoegdheden van het Rijk naar gemeenten, wat meer ruimte biedt voor lokale ontwikkelingen, zoals agrarische bedrijven. Tegelijkertijd krijgen omwonenden een versterkte stem in plannen en bestemmingswijzigingen. Gemeenteambtenaren moeten nu zelf alle belangen afwegen, wat leidt tot voorzichtigheid en angst voor bezwaarprocedures.

De wet vormt niet alleen een risico voor economische groei, maar ook voor duurzame initiatieven gericht op emissiereductie. Financiële instellingen vragen bovendien meer zekerheid bij financieringsaanvragen, waardoor het belang van een solide voortraject toeneemt. Reden voor FM.nl om Jeroen van Boxmeer van het Brabantse adviesbureau DLV enkele vragen te stellen over de gevolgen van de Omgevingswet voor CFO’s.

Bron: financieel-management.nl | Klik hier voor het originele bericht