Overname door Private Equity: ervaringen van een ceo

Overname door Private Equity: ervaringen van een ceo

Een jaar geleden heeft private equity-partij CNBB oamkb overgenomen. In twee delen deelt oamkb-oprichter Pascale Petiet haar ervaringen. In dit eerste deel de beweegredenen voor private equity en de keuzes die ze moest maken.

Een jaar geleden heeft CNBB oamkb overgenomen. Oamkb was van oudsher een franchiseorganisatie die kleine administratie- en accountantskantoren ondersteunde in ICT, marketing, opleidingen en kwaliteitsbeheersing. CNBB is het investeringsvehikel van oud Exact/Yuki-mannen Arco van Nieuwland en Lucas Brentjens. Er ontstond een flinke discussie onder accountantskantoren en de AFM of de overname door private equity een gewenste ontwikkeling is in accountancy. Een jaar later zijn dit mijn ervaringen.

De kansen

De accountants- en administratiekantoren in Nederland zijn flink vergrijsd. Dat biedt kansen in een markt waar de inkomsten steady zijn en waar een efficiencyslag valt te behalen voor private equity. De aantrekkingskracht voor (jonge) medewerkers is flink afgenomen, omdat het werk op de vergrijsde kantoren niet gemoderniseerd is en een stoffig imago heeft.

[....]