Bedrijven steeds transparanter over hun belastingen

Philips heeft de Tax Transparency Benchmark 2023 gewonnen. De onderneming heeft uitzonderlijk gepresteerd in elke categorie van de benchmark en daarmee een score van veertig punten gehaald. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de benchmark dat een bedrijf de volledige score behaalt. 

Voor het negende achtereenvolgende jaar heeft PwC de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) ondersteund bij het uitvoeren van de Tax Transparency Benchmark. De huidige editie laat zien dat verschillende bedrijven aanzienlijk transparanter zijn geworden over hun belastingen. In vergelijking met vorig jaar is dit opvallend, omdat de benchmark dit jaar minder Nederlandse bedrijven en meer Europese bedrijven bevat.

Hoewel een exacte vergelijking tussen de jaren niet kan worden getrokken omdat de reikwijdte niet hetzelfde is als vorig jaar, suggereert de 2023-editie van de Tax Transparency Benchmark dat bedrijven zich steeds bewuster worden dat hun fiscaal beleid een belangrijke indicator is van de maatschappelijke impact van hun bedrijf. Fiscale transparantie kan worden gezien als een kans om vertrouwen op te bouwen bij hun stakeholders.