Staatssecretaris geeft nader inzicht in zijn fiscale toekomstplannen

Staatssecretaris geeft nader inzicht in zijn fiscale toekomstplannen

Op 16 april 2024 heeft de staatssecretaris van Financiën een Kamerbrief en de Fiscale Beleids- en Uitvoeringsagenda naar de Tweede Kamer gestuurd. De staatssecretaris geeft daarin onder meer op hoofdlijnen inzage in de inhoud van het aankomende pakket Belastingplan 2025. Wij gaan in op de belangrijkste fiscale onderdelen.  

Vennootschapsbelasting

Samenloop verliesverrekening en kwijtscheldingswinstvrijstelling

Sinds 2022 geldt in de vennootschapsbelasting dat winsten boven de € 1 miljoen nog maar voor de helft beschikbaar zijn voor verliesverrekening (zie onze berichtgeving van 1 juni 2021). In bepaalde gevallen leidt deze getemporiseerde verliesverrekening tot belemmeringen bij de sanering van verlieslijdende lichamen, omdat deze lichamen daardoor – ondanks de zogeheten kwijtscheldingswinstvrijstelling – worden geconfronteerd met belastingheffing over de kwijtschelding(swinst). In het pakket Belastingplan 2025 zal een aanpassing van de kwijtscheldingswinstvrijstelling worden voorgesteld die deze belemmeringen beoogt weg te nemen.

Onderworpenheidstoetsen in de Wet Vpb 1969

In verschillende bepalingen in de Wet Vpb 1969 is een onderworpenheidstoets opgenomen. De vraag is opgekomen of een (bij)heffing uit hoofde van Pijler 2-wetgeving een naar de winst geheven belasting is, en zo ja, of (feitelijk) sprake is van voldoende onderworpenheid. Dit is geanalyseerd. Naar aanleiding van deze analyse zullen in het pakket Belastingplan 2025 aanpassingen worden voorgesteld in de onderworpenheidstoetsen in de vennootschapsbelasting.

Lees verder >>


Bron: Meijburg & Co | Klik hier voor het originele bericht