DNB geeft duurzaamheidsscorebord een klimaatbestendige update

DNB geeft duurzaamheidsscorebord een klimaatbestendige update

Open een doorsnee jaarverslag en je leest er waarschijnlijk iets over klimaatverandering in. Geen wonder, want voor bedrijven en financiële instellingen kunnen een veranderend weerspatroon en de natuurrampen die daarmee samenhangen een reële bedreiging vormen. De Nederlandsche Bank publiceert sinds 2023 cijfers over de relatie tussen de financiële sector en klimaatverandering, waaronder bijvoorbeeld de omvang van het potentiële verlies voor de Nederlandse financiële sector door klimaatverandering. Vanaf april 2024 doet DNB dat nog iets accurater.

Grondige renovatie

Annemarie Berkhout en Kitty Rang, beiden datawetenschappers bij de de divisie Statistiek, zijn daarvan overtuigd. Zij ontfermen zich met een aantal collega's over wat intern het ‘duurzaamheidsdashboard’ heet. Die heeft de afgelopen tijd een grondige renovatie ondergaan en presenteert vanaf vandaag veel nieuwe cijfers.

Het dashboard is een digitaal overzicht dat een inkijkje biedt in de voortgang die de Nederlandse financiële sector boekt op het vlak van duurzaam beleggen en de uitstoot van broeikasgassen (CO₂) die daarmee gemoeid is. Daarnaast brengt het dashboard ook de gevolgen in kaart van een veranderend klimaat op de omgeving en daarmee de financiële sector. Denk daarbij aan een vergroot risico op bosbranden, verzakkingen of overstromingen en de invloed van dat alles op kapitaal.

Bakkerij onder water

Kitty Rang geeft een voorbeeld van hoe dat werkt. ‘Stel, jij bent een bank en je geeft een lening aan een bakker. Die bakker staat dicht bij een rivier.’ De bakkerij bevindt zich in een precaire situatie, want door klimaatverandering stijgt het waterpeil in de rivier. ‘Dat vergroot de kans dat die een keer buiten zijn oevers treedt. Omdat er meer water in de rivier zit en de regenval heviger is, is het waarschijnlijker dat die de overstroming verwoestender zal zijn.’

Dat heeft tot gevolg dat de bank rekening moet houden met een overstroming die niet zoals vroeger eens in de zoveel jaar de winkelvloer blank zette, maar erger. ‘De lening die jij als bank aan de bakker verstrekte, zal je waarschijnlijk niet meer terugkrijgen als die tot aan het dak onder water staat.’

Lees verder >>